11. mar. 2024

Kontantforbuddet skærpes

Folketinget har for nylig vedtaget en skærpelse af forbuddet mod at modtage kontanter. Det betyder, at erhvervsdrivende fra 1. marts 2024 nu kun må modtage 14.999 kroner i kontanter mod tidligere 19.999 kroner og før det 49.999 kroner.

Ifølge hvidvaskningsloven må erhvervsdrivende ikke tage imod større kontante betalinger.

I følge forbrugerombudsmanden, så har betalingsmodtagere som udgangspunkt pligt til at modtage kontant betaling i tidsrummet fra kl. 06.00 til kl. 22.00 – Dette med afsæt i betalingslovens § 81, stk. 1.

Hvem gælder kontantforbuddet?

Kontantforbuddet gælder alle erhvervsdrivende, som ikke er omfattet af hvidvasklovens regler om bl.a. opbevaring af kundelegitimation og indberetning af (mistænkelige) transaktioner. Det betyder, at bl.a. pengeinstitutter, advokater og revisorer ikke er omfattet af kontantforbuddet, men de er så omfattet af hvidvaskningslovens skærpede indberetningsregler.

Kontantforbuddet gælder for langt størstedelen af vores kunder i Dansk Revision – dig og øvrige erhvervsdrivende såsom bil-, båd-, og campingforhandlere, elektronikforretninger, tøj- og vinbutikker samt detailhandlere i almindelighed.

Du kan ikke opdele betalingen og slippe for kontantforbuddet

Forbuddet betyder, at du som erhversdrivende ikke må modtage kontantbetalinger på 15.000 kroner eller derover, uanset om betalingen sker på én gang eller som flere betalinger, der er indbyrdes forbundne. Det betyder, at du ikke kan komme uden om forbuddet ved at dele en betaling op i flere rater. Hvis der reelt er tale om én betaling, som man blot modtager ad flere omgange, gælder forbuddet altså stadig.

Forbuddet betyder eksempelvis, at en forhandler af cykler, som sælger en cykel for 19.000 kroner, nu ikke kan modtage købesummen i kontanter efter 1. marts 2024. Forhandleren må i stedet bede kunden om at overføre beløbet via sin bank, betale med dankort eller lignende.

Bøde for overtrædelse af kontantforbuddet

Vær opmærksom på, at bøden for overtrædelse af kontantforbuddet er minimum på 10.000 kroner, og ellers 25% af det beløb, der er modtaget over beløbsgrænsen på 15.000 kroner.

Artiklen er udgivet af Dansk Revision den. 7. marts 2024.

Et godt råd på det rigtige tidspunkt er guld værd for din virksomhed...

Ring til en af vores dygtige kolleger hos KAMPER+ANDERSEN og hør mere om vores stærke kompetencer inden for regnskab, rådgivning og kontrol

Martin Andersen

Partner

Kontakt mig og få en snak om
dine udfordringer og opgaver.

20. mar. 2024

Hvornår skal årsrapporten indsendes, og hvad skal årsrapporten indeholde?

Den generelle indberetningsfrist for årsrapporten er 6 måneder efter regnskabsårets udløb. Børsnoterede virksomheder og statslige aktieselskaber skal indsende årsrapporten senest 4 måneder efter regnskabsårets udløb. Personligt ejede virksomheder har ikke pligt til at udarbejde og indberette en årsrapport.

Læs mere +

14. mar. 2024

Nye regler for registrering af arbejdstid

Fra 1. juli 2024 bliver det lovpligtigt for dig og alle andre danske arbejdsgivere at sørge for, at medarbejdere har mulighed for at registrere deres arbejdstid. Kravet om registrering af den daglige arbejdstid vil have økonomiske og administrative konsekvenser for dig som arbejdsgiver - især hvis du ikke tidsregistrerer i dag og naturligvis også, hvis du ikke overholder loven.

Læs mere +

11. mar. 2024

Kontantforbuddet skærpes

Folketinget har for nylig vedtaget en skærpelse af forbuddet mod at modtage kontanter. Det betyder, at erhvervsdrivende fra 1. marts 2024 nu kun må modtage 14.999 kroner i kontanter mod tidligere 19.999 kroner og før det 49.999 kroner.

Læs mere +