Rentefrie anfordringslån bliver benyttet som finansieringsinstrument, når forældrene overdrager værdifulde formuegoder til deres børn. Fordelene ved anfordringslån er da også ret indlysende, selvom der er et par faldgruber at være opmærksom på.
Et anfordringslån er et lån, hvor den, der har lånt pengene ud, kan bede om at få dem tilbage når som helst. Sker dette skal den, der har lånt pengene betale dem tilbage omgående, hvilket typisk vil sige inden for 14-30 dage.
Omvendt indebærer låneformen også, at der ikke er en bestemt dato for, hvornår lånet skal betales tilbage, ligesom den, der har lånt pengene, også kan vælge at betale anfordringslånet tilbage når som helst.
Et anfordringslån står således i skarp kontrast til et klassisk terminslån eller et forbrugslån, hvor der er faste datoer for tilbagebetaling. Der er ikke noget loft over, hvor stort anfordringslånet kan være, ligesom der heller ikke er noget krav til kreditvurdering eller den generelle evne til at kunne tilbagebetale lånet.
Anfordringslån kan være en fordel i forhold til en håndsrækning til en bestemt person, da SKAT eksempelvis ikke kan beskatte eventuelle rentefordele. Det er nemlig helt op til aftaleparterne at finde ud af om lånet skal være med eller uden rente eller med eller uden årlige afdrag.
I 2024 kan du i øvrigt maksimalt give op til 74.100 kr. pr. person i pengegave til nære personer, og det betyder, at det kan være mere fordelagtigt med anfordringslån end et arveforskud, da der ved et arveforskud til f.eks. børn skal betales en boafgift på 15 procent af det beløb, der overstiger 74.100 kroner (2024)
Det kan aftales, at gælden hvert år skal nedskrives med det beløb, der svarer til satsen for afdragsfrie gaver, hvilket har den fordel, at gælden – uanset om der betales afdrag eller ej – bliver mindre år for år.
Vær opmærksom på, at beløbet for afdragsfrie gaver reguleres årligt, men at du alligevel ikke må aftale på forhånd, at gælden årligt og automatisk nedskrives med dét beløb. Beløbet og trangen skal være noget, der “spontant” opstår hos dig og så efterfølgende bliver påtegnet i gældsbrevet.
I følge FSR – danske revisorer er et rentefrit anfordringslån en oplagt mulighed, hvis du ønsker at støtte dine børn økonomisk. Der er mange fordele, blandt andet:
Et rentefrit anfordringslån kan med fordel benyttes til at lette et generationsskifte til børnene, for eksempel ved overdragelse af en post aktier, fordi:
Du bør altid søge økonomisk eller juridisk hjælp ved oprettelse af rentefrie anfordringslån. Derved undgår du de klassiske fejl, der blandt andet kan være i forhold til afdraget på gælden og dokumentation for afdrag. Her er det ikke nok med notater i gældsbrevet. Vær også opmærksom på, at hvis du dør, før lånet er tilbagebetalt, vil det indgå som et aktiv i dødsboet.
Hvis dine børn ikke afdrager på gælden i en 10-årig periode, kan der opstå problemer med skattevæsenet, idet skat så kan hævde, at gælden er forældet og dit barn derfor skal beskattes af gaveværdien af anfordringslånets restgæld. Du skal også passe på med eftergivelse af gælden.
Og så er det i øvrigt altid godt med en låneaftale – uanset om du er långiver eller låntager. Igen også af hensyn til SKAT, der, hvis der ikke foreligger et gældsbrev, der angiver lånet som værende et anfordringslån, vil kunne opfatte lånet som en gave. Det vil så igen kunne udløse en gaveafgift eller medføre, at dit barn skal betale indkomstskat af beløbet.
Du kan læse mere om anfordringslån, regler, domme og beskatning på SKATs hjemmeside.
C.A.6.1.7 Regler for rentefri eller lavt forrentede lån
Ring til en af vores dygtige kolleger hos KAMPER+ANDERSEN og hør mere om vores stærke kompetencer inden for regnskab, rådgivning og kontrol
Peter Kamper
Partner
Kontakt mig og få en snak om
dine udfordringer og opgaver.
02. dec. 2024
Donationer – skat og fradrag for private
Er du en af dem, der støtter en velgørende organisation, så kan du få skattefradrag. Definitionen på en gave, støtte, bidrag etc. i den forbindelse er, at det er givet frivilligt og uden en eller flere modydelser.
Læs mere +02. dec. 2024
Julefrokoster og julearrangementer – beskatning og fradrag
Som arbejdsgiver har du i de fleste tilfælde fuldt fradrag for julefrokosten og/eller julefesten, og det gælder også, hvis du for eksempel vælger at afholde julefrokosten virtuelt, ude af huset eller med overnatning for dine medarbejdere.
Læs mere +24. okt. 2024
SKATTEMINISTERIET HAR NU ÆNDRET BEKENDTGØRELSEN OM REGISTRERING AF BRUGERE AF FIRMABILER
Skatteministeriet udsendte lige før sommerferien en bekendtgørelse, som kræver, at virksomheder registrerer medarbejdere i Motorregistret, hvis de i forbindelse med deres arbejde anvender en specifik firmabil i en sammenhængende periode på over 30 dage. Bekendtgørelsen gav anledning til problemer for mange virksomheder, men nu er den ændret!
Læs mere +