Skatterådet har gentagne gange behandlet spørgsmål omkring støtte til politiske partier og foreninger samt sponsorater til lokale klubber mm., og hver gang har svaret været, at det ikke er muligt for en virksomhed at fradrage et beløb til hverken et politisk parti eller en fodboldklub, hvis ikke det giver en salgsmæssig fordel for virksomheden.
Vil du eller din virksomhed støtte et politisk parti, en forening eller en lokal klub skal der være tale om en form for marketingværdi, og det kan i nogle tilfælde være muligt at argumentere for det i et sponsorat, men det har vist sig ekstremt svært at få skattemæssige fradrag for støtte til politiske personer eller politiske partier – uanset hvor meget deres sag og holdninger gavner din virksomhed.
Vi vil ikke gå for dybt ned i detaljerne om sponsorater mm, fordi det oftest i sidste ende vil bero på et konkret skøn fra sag til sag, hvorimod det forholder sig lidt anderledes med gaver til såkaldte almenvelgørende eller på anden måde almennyttige foreninger, stiftelser, institutioner m.v.
Det regnes for et almennyttigt formål, når din virksomheds støtte tilgodeser blandt andet sociale, kunstneriske og andre kulturelle formål, miljømæssige, videnskabelige, – herunder forskningsmæssige eller sygdomsbekæmpende – humanitære, undervisningsmæssige, religiøse eller nationale formål. Også idrætsforeninger og dyreværnsorganisationer kan anses for almennyttige.
Hvor din virksomhed kan trække gaver til almennyttige formål fra, så er SKAT ikke så gavmild, når det drejer sig om organisationer, der varetager politiske, økonomiske eller erhvervsmæssige interesser. Det gælder altså for støtte til politikere og politiske partier eller politiske ungdomsorganisationer, men også for en række andre områder. Så her er det vigtigt, at du eller din virksomhed ikke blander tingene sammen.
Gør I det, kaldes det maskeret udbytte, hvilket vil sige, at der trækkes udgifter fra i selskabet, som er selskabet uvedkommende, og her fremgår det ganske tydeligt af skattelovens §6, at driftsomkostninger udelukkende er defineret som de udgifter, der: i årets løb er anvendt til at erhverve, sikre og vedligeholde indkomsten.
Så lad os slå det helt fast: Der er ikke fradrag for tilskud til politiske partier eller enkeltkandidater, uanset dine talegaver og argumentation for, at det kan være en driftsmæssig fordel for din virksomhed at støtte bestemte partier.
Der er ydermere regnskabs- og revisionspligt for partiers landsorganisationer, og udover de normale poster i regnskabet, gælder der også særlige krav til specifikation af indtægter i partiregnskabet.
Regnskabet skal blandt andet indeholde navn og adresse på alle de tilskudsydere, der i samme regnskabsår har ydet tilskud, der overstiger en årligt reguleret beløbsgrænse på 23.600 kroner (2024). Det følger heraf, at politiske partier mv. ikke må modtage donationer (de såkaldte anonyme donationer) på over 23.600 kroner (2024).
Vil du eller din virksomhed støtte et politisk parti, og ønsker du eller I at være anonyme, må bidraget ikke være højere end de til enhver gældende beløbsgrænser. Indsender du anonymt, er partiet forpligtet til at sende pengene retur til dig eller aflevere dem til Indenrigs- og Boligministeriet inden 30 dage.
Partiers regnskaber offentliggøres på Folketingets hjemmeside. Her kan du læse mere om gruppestøtte og regnskaber.
Når du eller din virksomhed vil støtte et politisk parti eller en politiker, så kan det ikke trækkes fra i skat. Til gengæld er der forskel på modtagerens skattepligt.
Ring til en af vores dygtige kolleger hos KAMPER+ANDERSEN og hør mere om vores stærke kompetencer inden for regnskab, rådgivning og kontrol
Martin Andersen
Partner
Kontakt mig og få en snak om
dine udfordringer og opgaver.
10. jan. 2025
Beskatning af aktieindkomst fra 2025
Folketinget har besluttet at lempe beskatningen af aktieindkomst ved at hæve grænsen for, hvornår den højere sats på 42% skal betales. Men lempelsen vil ikke træde i kraft fra 2025 som planlagt. Lempelsen bliver i stedet for indført gradvist fra 2025.
Læs mere +10. jan. 2025
Ny bogføringslov på vej
Fra den 1. januar 2025 træder en ny bogføringslov i kraft. Den vil få betydelige konsekvenser for små og mellemstore virksomheder med en årlig omsætning over 300.000 kr., der stadig bruger manuelle eller ikke-godkendte bogføringssystemer.
Læs mere +02. dec. 2024
Donationer – skat og fradrag for private
Er du en af dem, der støtter en velgørende organisation, så kan du få skattefradrag. Definitionen på en gave, støtte, bidrag etc. i den forbindelse er, at det er givet frivilligt og uden en eller flere modydelser.
Læs mere +