Er du arbejdsgiver, og vil du gerne give dine medarbejdere en julegave eller en anden form for gave, så er der en række helt faste regler om, hvad gaven må koste, hvad den skal indeholde og hvem, der skal indberette gavens værdi til SKAT.
Når du giver en julegave eller anden gave til dine medarbejdere, er udgangspunktet, at der er tale om et skattepligtigt gode. Der er dog undtagelser og en af dem er, at dine medarbejdere ikke beskattes, hvis din julegave-købspris inklusive moms ikke overstiger et bestem beløb. Denne regel skal kombineres med den generelle bagatelgrænse (under bagatelgrænsen er gaven skattefri) for personalegaver.
Følg med ind i SKATs gave-skatte-værksted og bliv opdateret om reglerne for beskatning af gaver og julegaver anno 2023.
Dine medarbejdere kan modtage gaver fra dig til en årlig, samlet værdi under en skattemæssig beløbsgrænse på 1.300,- kroner (2023) (1.200,- kroner (2022)). Når vi skriver gaver, så inkluderer det også de såkaldte “Tingsgaver”. Tingsgaver er et skattemæssigt underbegreb af gaver, og det dækker eksempelvis over varer fra butikker, supermarkeder, restaurationsbesøg samt vin, chokolade, mad, drikke, boligtilbehør, dekoration mm.
Jubilæumsgratialer, fratrædelsesgodtgørelser og lejlighedsgaver ved private mærkedage er ikke omfattet af den skattefrie beløbsgrænse.
Skattereglerne om julegaver skal ses i sammenhæng med den generelle, årlige skattefri beløbsgrænse på 1.300,- kroner (2023) / 1.200,- kroner (2022) for gaver til medarbejdere. Julegaven tæller således med i de 1.300,- kroner, som du kan give gaver for på et år, uden at dine medarbejdere skal beskattes.
Hvis du som arbejdsgiver giver gaver til en samlet værdi af mere end 1.300,- kroner, skal både du og dine medarbejdere indberette de skattepligtige gaver. Medarbejderen indberetter via sin årsopgørelse i rubrik 20. Julegaver og gaver til medarbejdere er – uanset værdien – fradragsberettiget for arbejdsgiver.
Selvom julegaven tæller med i den samlede værdi af skattefrie gaver til den enkelte medarbejder, så er julegaven alligevel noget særligt forstået sådan, at så længe den holdes under de 900,- kroner (2023, 2022), så er den skattefri og holdes ude af skatte-regnestykket; og det er uanset andre gavers beløbsstørrelse i årets løb.
En julegave på over 900,- kroner beskattes derfor, hvis det samlede gavebeløb fra dig, som arbejdsgiver, det pågældende år er større end 1.300.- kroner. Det ville den ikke blive, hvis julegavens værdi var under 900 kroner. Her ville medarbejderen kun blive beskattet af det resterende beløb fra 900 kroner og op til værdien af de årlige gaver.
Du kan således give en julegave til dine medarbejdere med en værdi på op til 1.300,- kroner, men så skal det hele beskattes, hvis du har givet andre gaver i det pågældende år.
Det er ikke tilladt at give kontanter eller gavekort, der kan sidestilles med kontanter.
Gavekort sidestilles skattemæssigt med kontanter, og gavekort er derfor skattepligtige. En ellers skattefri julegave til 900,- kroner kan derfor blive skattepligtig, hvis gaven er et gavekort. Det gælder, hvis gavekortet er brugbart til en bred række af forskellige ydelser, som for eksempel restaurationsbesøg, kro- og hotelophold, mad og drikke etc., hvor dine medarbejdere selv vælger frit fra “menu-kortet”.
Det kan også være, at du får den gode idé at give dine medarbejdere et gavekort med mulighed for at købe ind i hele din virksomheds varesortiment, hvilket igen betyder, at der ikke er tale om begrænset udvalg (medmindre du naturligvis kun sælger én ting til under 900 kroner), og dine medarbejdere vil her også skulle beskattes af gavekortet.
Gavekortet kan dog være skattefrit, hvis gavekortet gives til naturalier, som på forhånd er udvalgt og bestemt af dig som arbejdsgiver. Udvalget skal – i følge SKAT – være “beskedent”.
Det er altid en vurderingssag, hvilke gavekort, der beskattes, og det gælder enhver type gavekort til dine medarbejdere. Som udgangspunkt vil nedenstående gavekort fra dig, som arbejdsgiver, dog altid være skattefrie. Det fremgår af forskellige domme og SKATs egne formuleringer.
Hvis et gavekort er skattepligtigt, skal medarbejderen selv oplyse gavekortets værdi på sin årsopgørelse i rubrik 20. Da du er arbejdsgiver, skal du tillige indberette værdien af gavekortet og indeholde A-skat og am-bidrag af beløbet.
Herunder er eksempler på gavekort, der altid vil være skattepligtige for dine medarbejdere:
Herunder finder du en række eksempler på beskatning eller ikke beskatning af julegaver og andre gaver.
Eksempel 1:
Din medarbejders julegave har en værdi på 900,- kroner, og du har, som arbejdsgiver, givet medarbejderen andre gaver i årets løb til en værdi af 500,- kroner.
I dette eksempel beskattes medarbejderen ikke af julegaven, da julegaven ikke overstiger 900,- kroner. Medarbejderen bliver dog beskattet af de øvrige gaver til 500,- kroner, da den samlede årlige skattefrie bundgrænse på 1.300,- kroner er overskredet.
Eksempel 2:
Julegaven har en værdi på 1.000,- kroner og medarbejderen har i samme år fået andre gaver fra arbejdsgiveren til en værdi af 500,- kroner.
I dette eksempel beskattes medarbejderen af både julegaven og af de andre gaver i årets løb, da bundgrænsen på 1.300 kr. overskrides, og grænsen for julegavens størrelse også er overskredet.
Eksempel 3:
En virksomhed giver et gavekort til en behandling hos en klinik (eksempel en statsautoriseret fodterapeut) med en specifikation fra arbejdsgiver om, at det kun kan anvendes til én type behandling.
Hvis gavekortet holder sig inden for beløbsgrænsen på 900 kroner for julegaver, eller værdien af de samlede gaver fra arbejdsgiver inden for samme år holder sig under beløbsgrænsen på 1.300 kroner, så kan du som arbejdsgiver godt give ovenstående gavekort som julegave. Der er dog nogle helt konkrete krav, som også skal være opfyldt i dette tilfælde, idet gavekortet ikke må kunne ombyttes til kontanter, og det må ikke være digitalt. Årsagen til, at det ikke må være digitalt er, at den pågældende terapeut vil være underlagt markedsføringsloven om elektroniske gavekort, og disse skal kunne ombyttes til kontanter.
Nyheden er skrevet og udgivet af Dansk Revision den 07. november 2023. Læs original indlægget her.
Ring til en af vores dygtige kolleger hos KAMPER+ANDERSEN og hør mere om vores stærke kompetencer inden for regnskab, rådgivning og kontrol
Peter Kamper
Partner
Kontakt mig og få en snak om
dine udfordringer og opgaver.
10. jan. 2025
Beskatning af aktieindkomst fra 2025
Folketinget har besluttet at lempe beskatningen af aktieindkomst ved at hæve grænsen for, hvornår den højere sats på 42% skal betales. Men lempelsen vil ikke træde i kraft fra 2025 som planlagt. Lempelsen bliver i stedet for indført gradvist fra 2025.
Læs mere +10. jan. 2025
Ny bogføringslov på vej
Fra den 1. januar 2025 træder en ny bogføringslov i kraft. Den vil få betydelige konsekvenser for små og mellemstore virksomheder med en årlig omsætning over 300.000 kr., der stadig bruger manuelle eller ikke-godkendte bogføringssystemer.
Læs mere +02. dec. 2024
Donationer – skat og fradrag for private
Er du en af dem, der støtter en velgørende organisation, så kan du få skattefradrag. Definitionen på en gave, støtte, bidrag etc. i den forbindelse er, at det er givet frivilligt og uden en eller flere modydelser.
Læs mere +