Dine medarbejdere kan dog risikere at blive beskattet af nogle af dine gaver …
Hvis du, som arbejdsgiver, helt eller delvist betaler udgifterne til firmaets årlige julefrokost og/eller det årlige julearrangement, så har du nok allerede fundet ud af, at den del bliver dine medarbejdere ikke beskattet af. Du har tilmed fuldt fradrag for udgifterne.
En julefrokost eller julefest hører ind under de almindelige regler for personalegoder, og er derfor fradragsberettiget for dig som arbejdsgiver, men dine medarbejdere beskattes alligevel ikke efter gældende praksis, når arrangementet er af et rimeligt omfang og varighed. Her kan være tale om julefrokost, men også om deltagelse i motionsløb, skovtur, kulturarrangementer og anden festivitas.
Men …
… der er faldgruber. For det er nemlig ikke eksempelvis ikke ligegyldigt hvor, hvor længe, med hvem og med hvilket indhold, du afholder julefrokosten eller anden julefest.
Det er ikke en betingelse, at julefrokosten bliver holdt på arbejdspladsen. Julefrokosten kan sagtens holdes på en restaurant eller virtuelt, hvor kollegerne deltager online – måske samlet i mindre grupper.
Under Covid-19 valgte en del virksomheder at afholde julefrokosten online. Den tradition har holdt ved nogle steder, og der er stadig mulighed for en online-julefrokost med virtuel underholdning. Der kan bestilles vin mad, kaffe mm, der sendes til de enkelte medarbejdere, der så efterfølgende samles i et virtuelt rum med underholdning, musik mm.
Når du som arbejdsgiver helt eller delvist afholder udgifterne til den årlige julefrokost, så beskattes julefrokosten ikke for dine medarbejdere – også selvom I afholder julefrokosten virtuelt. Ved alle disse typer arrangementer er der fuldt skattefradrag, da der er tale om personaleudgifter.
Alle må principielt deltage i en julefrokost, men deltager der andre i julefrokosten end virksomhedens ansatte, kan der være en mulighed for at disse personer skal beskattes, ligesom du som arbejdsgiver kan komme i en konflikt i forhold til repræsentationsreglerne. Repræsentationsregler kan du læse om her
En god tommelfingerregel er, at hvis det er helt naturligt, at der deltager personer uden for arbejdspladsen, beskattes dine medarbejdere ikke af julefrokosten. Naturligt, deltagende personer kan være tætte samarbejdspartnere, men også ægtefæller, kærester og børn. SKAT er rimelig rummelig i definitionen af familie, når det kommer til julearrangementer eller julefrokoster.
Der er ikke klare regler for, hvad julefrokosten må koste, og under et nogenlunde normalt niveau har udgifterne til julefrokosten ikke betydning for medarbejdernes skattepligtigt. Dine medarbejdere skal således ikke beskattes, selvom du vælger en Michelin-restaurant.
Som arbejdsgiver er du meget velkommen til at invitere dine medarbejdere ud på restaurant eller på et julearrangement, hvor andre virksomheder deltager. Du kan naturligvis også holde festen hjemme i virksomheden. Det er skattefrit for medarbejderen og fradragsberettiget for dig.
Tilbyder du overnatning på hotel med morgenmad – eventuelt med buskørsel imellem hotel og fest – så er det også skattefrit for medarbejderen og fradragsberettiget for dig.
Vælger du til gengæld, at julefesten varer over flere dage, så stiller sagen sig anderledes rent beskatningsmæssigt. Så at julen varer lige til påske, gælder ikke her, og det er heller ikke skattefrit, hvis du afholder julefest hver fredag, eller hvis du inviterer dine medarbejdere på en weekend-julefrokost-ish tur til Paris med familien og alt betalt.
Vælger du at afskaffe firmaets julefrokost og give en gave i stedet for, ja så er der ikke længere tale om et skattefrit julearrangement, og gaven skal derfor skattemæssigt behandles på samme måde som øvrige gaver fra din virksomhed til dine medarbejderne.
Vær opmærksom på, at det også gælder, hvis du vælger at give et gavekort til en restaurant for de medarbejdere, der af forskellige årsager ikke kan deltage i julefrokosten.
Ring til en af vores dygtige kolleger hos KAMPER+ANDERSEN og hør mere om vores stærke kompetencer inden for regnskab, rådgivning og kontrol
Martin Andersen
Partner
Kontakt mig og få en snak om
dine udfordringer og opgaver.
10. jan. 2025
Beskatning af aktieindkomst fra 2025
Folketinget har besluttet at lempe beskatningen af aktieindkomst ved at hæve grænsen for, hvornår den højere sats på 42% skal betales. Men lempelsen vil ikke træde i kraft fra 2025 som planlagt. Lempelsen bliver i stedet for indført gradvist fra 2025.
Læs mere +10. jan. 2025
Ny bogføringslov på vej
Fra den 1. januar 2025 træder en ny bogføringslov i kraft. Den vil få betydelige konsekvenser for små og mellemstore virksomheder med en årlig omsætning over 300.000 kr., der stadig bruger manuelle eller ikke-godkendte bogføringssystemer.
Læs mere +02. dec. 2024
Donationer – skat og fradrag for private
Er du en af dem, der støtter en velgørende organisation, så kan du få skattefradrag. Definitionen på en gave, støtte, bidrag etc. i den forbindelse er, at det er givet frivilligt og uden en eller flere modydelser.
Læs mere +