fbpx
02. dec. 2024

Donationer – skat og fradrag for private

Er du en af dem, der støtter en velgørende organisation, så kan du få skattefradrag. Definitionen på en gave, støtte, bidrag etc. i den forbindelse er, at det er givet frivilligt og uden en eller flere modydelser.

Du kan derfor ikke få skattefradrag for din betaling for et medlemskab af en velgørende forening, deltagelse i et velgørende lotteri, skrabespil mm. eller for et “velgørende varekøb” på en forenings hjemmeside.

Vær opmærksom på, at du ikke selv kan indberette dine gaver mv. på din årsopgørelse, da dette varetages af den godkendte forening. Du skal derfor oplyse dit cpr-nr. til foreningen for at få dit fradrag. Det vil typisk fremgå af foreningens hjemmeside, hvordan du gør.

Fradragets værdi er cirka 26 procent, så hvis du giver 1.000 kroner, så sparer du rundt regnet 260 kroner i skat.

  • Du kan få fradrag for maksimalt 18.300 kroner i 2024 – der er ingen minimumsgrænse for beløbets størrelse.
  • Det maksimale fradragsbeløb gælder for dit samlede, årlige bidrag. Hvis du giver 10.000 til organisation A og 10.000 til organisation B, får du kun fradrag for 18.300 kroner i 2024.

Og så skal ovenstående foreninger, organisationer mv. være godkendt af SKAT – den såkaldte §8a i Ligningsloven. Listen over godkendte organisationer finder du herunder:
SKAT – Liste over godkendte foreninger

Hvis du vil betale mere end 18.300 kroner og få fradrag

Hvis du vil have fradrag for større beløb til velgørenhed, så har du to muligheder:

  1. Du kan få fradrag for alle beløb uanset størrelse, der er øremærket forskning. Der er ingen beløbsgrænse, hvis du giver gaver, bidrag og donationer til velgørende foreninger til forskning
    Du kan finde en liste med godkendte foreninger til forskningsgaver her
  2. Du kan få fradrag, hvis du indgår en aftale med en godkendt forening om, at du binder dig til at betale et fast beløb hvert år i 10 år. Du får herved et fradrag på højst 15 procent af din personlige indkomst med tillæg af din positive nettokapitalindkomst.
    Vær opmærksom på, at du altid får fradrag på op til 15.000 kroner uanset størrelsen af din indkomst.
    • Foreningen skal være godkendt.
    • Aftalen skal være skriftlig.
    • Der må ikke være krav om en modydelse.
    • Aftalen skal løbe i mindst 10 år.
    • Dit navn og cpr-nr. skal stå på aftalen.

I begge de ovenstående tilfælde kommer beløbet igen automatisk med på din forskuds- og årsopgørelse.

Vær i øvrigt opmærksom på, at hvis du indgår en bindende aftale, så er det en bindende aftale. Har du indgået en bindende aftale for mindst ti år, så har du pligt til at betale det, I har aftalt. Foreningen kan retsforfølge dig for at få sin betaling.

Hvis du ikke betaler det fulde beløb, og hvis foreningen ikke retsforfølger dig, kan SKAT til gengæld kræve, at du betaler den skat, du har sparet ved at indgå hele aftalen, tilbage. De nærmere omstændigheder afhænger af situationen.

Et godt råd på det rigtige tidspunkt er guld værd for din virksomhed...

Ring til en af vores dygtige kolleger hos KAMPER+ANDERSEN og hør mere om vores stærke kompetencer inden for regnskab, rådgivning og kontrol

Martin Andersen

Partner

Kontakt mig og få en snak om
dine udfordringer og opgaver.

02. dec. 2024

Donationer – skat og fradrag for private

Er du en af dem, der støtter en velgørende organisation, så kan du få skattefradrag. Definitionen på en gave, støtte, bidrag etc. i den forbindelse er, at det er givet frivilligt og uden en eller flere modydelser.

Læs mere +

02. dec. 2024

Julefrokoster og julearrangementer – beskatning og fradrag

Som arbejdsgiver har du i de fleste tilfælde fuldt fradrag for julefrokosten og/eller julefesten, og det gælder også, hvis du for eksempel vælger at afholde julefrokosten virtuelt, ude af huset eller med overnatning for dine medarbejdere.

Læs mere +

24. okt. 2024

SKATTEMINISTERIET HAR NU ÆNDRET BEKENDTGØRELSEN OM REGISTRERING AF BRUGERE AF FIRMABILER

Skatteministeriet udsendte lige før sommerferien en bekendtgørelse, som kræver, at virksomheder registrerer medarbejdere i Motorregistret, hvis de i forbindelse med deres arbejde anvender en specifik firmabil i en sammenhængende periode på over 30 dage. Bekendtgørelsen gav anledning til problemer for mange virksomheder, men nu er den ændret! 

Læs mere +